Intőgyűjtemény

Intők, figyelmeztetők, rovók, beírások, csak a legjobb fajtából.

Beküldés, valamint
intogyujtemeny@gmail.com

Kommentek

  • Kollár László: Valamennyi tancsi' társam nevében köszönöm, hogy felmerült benned, miszerint eg... (2015.11.13. 13:53) Gyűjteményes képnélküli 1 :)
  • sorica123 (törölt): @SCUMM: jaj, ez a káromkodósdi az agyamra megy nekem is. Ha úgy gondolom, hogy ... (2011.01.06. 16:50) Sátán és rock
  • Hagrid: Istenkirály a poszt az elejétől a végéig! Csak hogy stílusos legyek...:-) (2011.01.04. 20:27) Sátán és rock
  • Utolsó 20

Licenc

Creative Commons Licenc

2010.01.18. 03:27 Nicholas Flamel

Csúnyán beszéltem

"Tisztelt Szülők! Nicholas Flamel németórán csúnyán beszélt, ezért szaktanári figyelmeztetésben. részesítem."

Ez a figyelmeztető tragikomikus, de röhögni rajta már nem volt kedvem akkor. Az eset úgy volt, hogy a szóbanforgó németórán épp valami sztorit meséltem X. barátomnak, miközben pedig egy, a magyar iskolai nyelvoktatás szintjét jól jellemző társam, kb. 8 év némettanulás után, az ööözés, eöööözés, és "hatászünetek" közül épp az utóbbi elemmel gazdagította egy német szöveg on-the-fly magyar fordításának felolvasását. A teremben pedig - a metsző, nyomasztó csöndben - csak az én egyik hangulatfestő indulatszavam szisszent fel:

 - ... ?
 - Faszt, mert ...

Úgyhogy, németórán csúnyán beszéltem. 19 évesen, érettségi előtt fél évvel. Sok magyarázatot nem kíván, azt hiszem, én pl. a 8 éves unokaöcsémnek, ha ilyet mondana, szólnék, hogy Petike, ne beszélj csúnyán, de ezt is csak azért, mert én mivel 10-en X évvel idősebb vagyok nála, a felnőtt társadalmat, és ennek normáit kell képviseljem előtte, afféle szocializálási, elfogadott társadalmi viselkedésre kondicionálási célból, ha tetszik, ha nem. De egy felnőttnek szólnék, felnőttként? Nem, beszéljen úgy, ahogy akar.

Mert mindenki káromkodik, és ez bizonyos kutatások szerint így van jól

Ez a magyar oktatási rendszer. Autoriter, igazságtalan, a nézeteltéréseket nem megoldani akarja, hanem megtorolni a leggyengébben, amivel az egész le is van tudva részükről. Ez nem nevelés - ez büntetés, szopatás, gecizés. A diák legtöbbször nem érti meg pontosan, mit hibázott, hogyan, kit bántott meg, miért nem jó amit tett - es egy beírásból nem is fogja megtudni.


Feloldozás nincs, őt magát általában meg se hallgatják, maximum tessék-lássék alapon, az ítélet úgyis borítékolva van, mint a videón - ha nem is papíron, hanem a pedagógus fejében (belső monológ: "... úgyse indíthatom versenyen a dolgozatait javítani csak nyűg meg a faszarcú Y. kolléga mondta hogy ez egy tisztességes gyerek hát most meglátja a faszomba is hogy kurvára nem. mindketten bekaphatják... Tisztelt Szülők!"). Aztán a gyerek megkapja a vitathatatlan, végérvényes ítéletet. Hogy mi a megoldás? Vannak ötleteink, és post is jön majd a téma kapcsán.


Szólj hozzá!

Címkék: csúnyabeszéd szaktanári figyelmeztető


A bejegyzés trackback címe:

https://intogyujtemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr941678580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása