Intőgyűjtemény

Intők, figyelmeztetők, rovók, beírások, csak a legjobb fajtából.

Beküldés, valamint
intogyujtemeny@gmail.com

Kommentek

  • Kollár László: Valamennyi tancsi' társam nevében köszönöm, hogy felmerült benned, miszerint eg... (2015.11.13. 13:53) Gyűjteményes képnélküli 1 :)
  • sorica123 (törölt): @SCUMM: jaj, ez a káromkodósdi az agyamra megy nekem is. Ha úgy gondolom, hogy ... (2011.01.06. 16:50) Sátán és rock
  • Hagrid: Istenkirály a poszt az elejétől a végéig! Csak hogy stílusos legyek...:-) (2011.01.04. 20:27) Sátán és rock
  • Utolsó 20

Licenc

Creative Commons Licenc

2010.01.02. 08:42 Nicholas Flamel

ELMÉLET: A Fokozatok

Annak idején állandó beszédtéma volt az intők fokozatossága, a diák-hierarchiában elfoglalt helyeket tisztázandó. Volt, aki nagyon okos volt a témában, mert az amúgy általunk sosem látott bátyja egyik ismerősét már kirúgták öt suliból, bár neki sajátmagának egy szem beírása nem volt. Okosabban tette, aki inkább nem is szólt az egyszem kollektív figyelmeztetőjével.

És voltunk mi, akik csúcsévünkben 15 és 16 (FYI, egy tanév alatt) személyesen nekünk szóló bejegyzéssel nyertük a versenyt, év végén pedig, ünnepélyes kvázi-kirúgásunkkor addig velünk szóba sem álló nyolcadikosok jöttek gratulálni. Epic volt.

A fokozatokat nagyjából semmi nem szabályozza hivatalosan, országos szinten. Van azonban egy több évtizedes szokásjog, és az iskola házirendje is tisztázhatja a dolgot. Ezek általában egybevágnak, így tehát, egy nem speciális nevelési módszerű, általános ill. középiskolában:

  • Egy beírás lehet tanári (szaktanári), osztályfőnöki, igazgatói, tantestületi.
  • Egy beírás lehet figyelmeztetés (ha nem jelzik hogy "figyelmeztetem", az is az), lehet intő, és osztályfőnöki szinttől felfelé megrovás (a legendás róvó) is.
  • Az igazgatói szinttől fölfelé automatikusan rányomják a pecsétet, onnantól kezdve lesz pecsétes, egy tantestületi megrovás pedig szinte mindig vagy oka, vagy okozata egy fegyelmi tárgyalásnak.

  • A legerősebb, a jolly joker tehát a (pecsétes) tantestületi megrovás, ami után általában már "nem úgy van az, mint volt rég", a hallgatói státuszunkat tekintve. Akkor már outcast az ember, nemcsak tanárai, hanem konformistább társai előtt is, akikből több van, mint gondolnátok, és még annál is több - ne akarjátok elsőkézből megtapasztalni. Egy általános/középiskolában mindig a hatalom az erősebb, harcolni lehet ellene, legyőzni nem. (És az életben még akad helyzet, ahol ez szintén igaz :), na de ez nem az intőgyűjtemény blog hatásköre).

    Mi azonban teljes sorozatot tudunk kirakni odavissza, a legváltozatosabb módon - ha kell, mutatok 10 sima figyelmeztetőt (színsor), de mellétehetek pár pecsétes intőt is egyetlen tanévből. Teljes sort tudok kirakni csak ofótől kapott beírásokból, figyelmeztetéstől a megrovásig (számsor) , és melléteszek antitézisnek egy piros tintával írt, meleg szarig benyaló osztályfőnöki dícséretet :)

    A kollektív intő pedig az egyik legarcpirítóbb dolog az egész oktatásban. Nem a strébereket sajnálom, akik, ha szóbakerül a téma, az egyelen, amit elő tudnak húzni, az egy darab "A 7. E osztály nem jelent meg a múlt hét keddi  o. fő. órán meghirdetett szemétszedésen, így mindenki figyelmeztetésben részesült" beírás, amiket mi legszívesebben kiradíroztunk volna. (Egyébként eltüntetésre is vannak trükkök, majd később post is lesz) Hanem az egész módszert, bár igazságos büntetés is ritkán van, de az, hogy én kapok egy beírást egy olyan dologért, ahol adott esetben nem is voltam ott a teremben, az messzemenően igazságtalan. Ugyanis diákként nem felelek mások tetteiért, sőt, konkrétan nem ÉN felelek a mások által elkövetett fegyelmi problémákért. Se jogköröm, se kötelezettségem nincs arra, hogy rendet tartsak mások között, pedig az, hogy utána büntetést kapok, erre utalna. Na mindegy. 


    Szólj hozzá!

    Címkék: filó


    A bejegyzés trackback címe:

    https://intogyujtemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr741638732

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása